Подстицај пољопривредне производње

Подстицај пољопривредне производње на подручју града Источно Сарајево биће једна од главних активности градског Аграрног фонда ове године, као и развој руралних средина, изјавила је Срни вршилац дужности овог фонда Ивана Новаковић.

Новаковићева је навела да буџет Аграрног фонда износи 200.000 КМ, а од тога је директно за подстицаје планирано око 100.000 КМ.

Она је појаснла да је планирано да се подстицајна средства за пластеничку производњу усмјере кроз додјелу расада и да је у плану подјела сертификованих хибрида парадајза и паприке да би се пољопривредним произвођачима омогућио што лакши откуп вишка производа.

-Планирано је да се набавка и подјела садног материјала заврши до краја априла, што сада увелико зависи од актуелне епидемиолошке ситуације. Планирана је и обука за произвођаче поврћа у заштићеном простору у току ове године, што ћемо реализовати у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву- истакла је Новаковићева.

Она је додала да ће се подршка развоју воћарске, сточарске, пчеларске, пластеничке и повртарске производње вршити кроз додјелу мини-грантова, а планирани износ је 50.000 КМ за 2020. годину. Средства која буду одобрена по овом основу су бесповратна и имају карактер субвенције.

-Средства намијењена за подршку пољопривредним произвођачима путем мини-грантова односиће се на расположива новчана средства за учешће у набавци ситне механизације, опреме и репроматеријала за пољопривредну производњу, набавку пластеника и опреме за пластенике, те набавку стоке- истакла је Новаковићева.

Она је додала да ће средства бити исплаћивана до расположивог износа предвиђеног Планом и програмом, а прецизнији услови, документација, намјена средстава, критеријуми додјеле, максималан износ и обавезе корисника биће дефинисани јавним позивом и уговорима са корисницима.

Расписивање јавних позива може се очекивати од почетка априла за пластеничку производњу и континуирано у току године.

-Аграрни фонд ће помоћи и пчеларима додјелом кошница, пчеларске опреме и репроматеријала- истакла је Новаковићева, која је напоменула да је због новонастале епидемиолошке ситуације и препорука Владе Српске одгођена практична настава за воћаре, која је била планирана за март.

Она је најавила и да је током године планиран обилазак произвођача којима ће бити одобрена средства, што ће на неки начин представљати праћење ситуације, односно имаће увид у то да ли су средства инвестирана у ону намјену за коју су им одобрена.

На подручју града Источно Сарајево, према подацима АПИФ-а за 2019. годину, регистровано је 1.990 пољопривредних газдинстава, од чега је 188 комерцијалних.

-У Аграрном фонду тренутно нису предвиђена средства за ванредне и непредвиђене ситуације као што су елементарне непогоде, али ако се укаже потреба, постоји могућност преусмјеравања средстава за друге намјене за санирање штета насталих као посљедица епидемије корона вируса, као и других непредвиђених ситуација- истакла је Новаковићева.

Додатне инФормације о Аграрном Фонду заинтересовани могу пронаћи на “Фејсбук” страници Фонда, путем мејла /agrarnifond@gradistocnosarajevo.net/,веб-странице www.afis.ba или лично у канцеларији фонда у Административном центру града Источно Сарајево.

Новаковићева је истакла да ће Аграрни фонд организовати предавања да би се пољопривредни произвођачи лакше и једноставније приближили модерну пољопривреду.

ИЗВОР: Срна

Share