САВЈЕТ АГРОНОМА: KОКЕ МОГУ НОСИТИ И ЗИМИ!

Једноставно објашњење том феномену јесте да су и слијепе кокоши способне производити јаја, а познато нам је да је свјетлост кључни фактор у производњи јаја. Перади као што су кокоши, ћурке, патке, нојеви, препелице, итд. примају сигнал свјетлости преко очију и преко шупљиње лобањског ткива са задње стране главе.

Период у којем је кокош осјетљива на свјетлост називамо ФОТОСЕНЗИТИВНА ФАЗА (ФФ). Kада имамо фотосензитивну фазу освјетљењу, производња јаја је активна, а када имамо фотосензитивну фазу не освјетљену то значи да производња јаја није активна.

У току године имамо два солстиција:

зимски (21.12, најкраћи дан), и
љетни (21.6. најдуљи дан).Познато нам је да кокоши почињу производити јаја када се дан почне дуљити а то је у прољеће.
Зими нам кокоши знатно слабије носе јаја а разлог тому није ниска температура већ кратак дан.
Да би нам кокоши носиле и у току зиме потребно је познавати њен биолошки сат.

Kокош производи јаја у циклусу, прво јаје произведе рано ујутро, друго јаје сљедећи дан али 1-2 сата касније. Задње јаје у циклусу се произведе касно поподне, тај дан нема овулације због недостатка свјетлости и томе слиједи пауза до идућег циклуса гђе кокоши опет почињу производњу а прво јаје се произведе рано ујутро.

Зими, кад је кратак дан, кокош није у могућности производити јаја јер фотосензитивна фаза, (фаза у којој кокош има овулацију) није освјетљена. Да бисмо то промјенили потребно је фотосензитивну фазу освјетлити, а она настане 12 сати послије зоре, и траје 4 сата.

Примјер:
1. Јануар 2017.
Излазак сунца је у 07:43, 12 сати касније настаје ФФ фаза која траје 4 сата.

То значи да кокош треба да буде освјетљена између 19:43 и 23:43.

Наш задатак је да у том периоду упалимо умјетно свјетло барем 15 минута, да би кокош добила природни нагон за производњу јаја.

Поштовани читатељи, позивамо вас да нас пратите, дијелите наше текстове на вашим ФБ профилима и обавезно KЛИKНИ ЛИKЕ на ФБ профилу нашег портала.

Поставите питања на е-маил: инфо@прависавјети.инфо

Извор: За портал прависавјети.инфо пише: Чизмић Јасмин

Share