САЧЕКАТИ СА РЕЗИДБОМ И САДЊОМ ВОЋА

Период топлог времена праћен високим температурамa који је почео у првој половини октобра не одговара произвођачима воћа који желе да обаве резидбу стабала.
Резидба се, за сада, не препоручује јер може доћи до новог кретања вегетације нарочито у воћњацима у којима је извршена фолијарна прихрана азотним ђубривима и воћњацима у којима нису примјењене адекватне заштитне мјере током вегетације, што је довело до бржег опадања листова.
Ово се нарочито односи на коштичаво воће. Примјећено је да је лист опао на стаблима старе сорте шљива – пожегаче која је у највећој опасности од новог кретања вегетације.
Листови у воћњацима у којима су примјењене мјере заштите почели су да мијењају боју из зелене у жуту и ако сушан и топао период не потраје дуго, не би требало да буде проблема са одрвењавањем грана и припремом за период мировања. Резиба би могла да почне чим опадне лист али кад су температуре ниже, односно, од пет до 10 степени.
Слично је и са садњом воћа. Воћари би требало да сачекају ниже температуре за садњу. До тада, могу да се ископају рупе и обави анализа земљишта како би знали која су храњива и у којим количинама потребна воћкама.
Извор: Агропортал

Share