Подијељен садни материјал произвођачима из Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева

Представници Аграрног фонда града Источно Сарајево подијелит ће 100 сјеменских пакета за прољећну сјетву индивидуалним пољопривредним прозвођачима са подручја града Источно Сарајево.

Вршилац дужности директора Аграрног фонда Ивана Новаковић рекла је новинарима да пакети садрже по 50 килограма сјеменског кромпира и по два килограма лука, те појаснила да се подјела врши након што је био објављен јавни позив.

-На јавни позив могло се пријавити за два различита сјеменска пакета. Један пакет је био садни материјал за пластеничку производњу, гдје је ријеч о пластеницима од 50 и 100 метара квадратних, а други пакет је са 50 килограма сјеменског кромпира и 2 килограма сјеменског лука појаснила је Новаковићева и додала да ће расад за пластеничку производњу бити дијељен у наредних десетак дана.

Новаковићева је навела да ће расад за пластеничку производњу бити подијељен за 80 пољопривредника, те појаснила да ће они добити по 85 до 90 садница парадајза и паприке, а не по 100, како је било наведено у јавном позиву.

Према ријечима Новаковићеве, број садница је смањен за 10 до 15, како би били задовољени сви корисници који су се пријавили на овај јавни позив.

-Овај програм је направљен за социјалне категорије. Нису се могли пријављивати већи пољопривредни произвођачи, већ мала домаћинства, како би им се помогло да себи и својој породици обезбиједе храну- рекла је Новаковићева.

Новаковићева је истакла да су предност за додјелу сјеменских пакета и садног материјала имале породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, социјалне категорије, као што су породице које имају чланове са посебним потребама, те пензионери.

Према њеним ријечима, поподне ће бити подијељен сјеменски материјал пољопривредницима у Трнову, а у четвртак онима са подручја општина Пале, Соколац и Источни Стари Град.

Share